Orbo Novo

Nagelhus Schia Productions
VÅR 2020

  • 28. mai
    Stavanger Konserthus / AVLYST GRUNNET KORONA
  • 02. jun
    Festspillene i Bergen · Grieghallen / AVLYST GRUNNET KORONA

Fysisk dans med politisk brodd

Orbo Novo Julieta Cervantes

Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby, i Nagelhus Schia Productions, har danset og samarbeidet med Sidi Larbi Cherkaoui sitt kompani Eastman i 10 år og vil nå dele et av hans mesterverk med Norge. «Orbo Novo» er kompaniets første helaftens forestilling.

Sidi Larbi Cherkaoui skapte «Orbo Novo» (The New World) for New York-kompaniet Cedar Lake Contemporary Ballet i 2009. Forestillingen uttrykker følelser av frihet, innesperring, sammenheng og ensomhet i New York, hans konfrontasjon med Amerika - «den nye verden». Den understreker også de felles forfedrene og den felles arv mellom europeere og amerikanere.

Settet består av 4 bevegelige strukturer som danserne kan klatre på, eller krype gjennom. Grensene er der, men de er gjennomtrengelige. Du kan ikke få dem til å forsvinne, men du kan flytte dem hvor du vil. Hvis du ikke kan komme igjennom noe for å komme videre, ta det med deg, slik at du på sikt kan komme deg igjennom. Motstanden skjer ved handling, ikke bare gjennom tenkning.

«Orbo Novo» trivdes i den politiske retningen som USA tok i 2009, da stykket ble opprettet, med følelsen av en ny åpenhet for resten av verden. Likevel, i dette stykket, blir håp oversatt gjennom en viss følelse av melankoli og gjennom meditasjon. Det snakker like mye om å komme sammen som å løsrive seg fra hverandre.

Szymon Brzóskas komplekse musikk gir sjel til de intrikate flytende bevegelsene til de begavede danserne. Teksten til ”A Stroke of Insight”, en bok skrevet av Jill Bolte Taylor, brukes i stykket for å snakke om kontrasten mellom øyeblikkelig sensorisk opplevelse (nå), og minne og projeksjon (fortid og fremtid). Det forklarer hvordan man gjennom umiddelbar sensorisk opplevelse kan være mer synkronisert, mer i fred, og mer i kontakt med universet rundt deg.

Produsenter: Nagelhus Schia Productions, Eastman, Bærum Kulturhus og Den Norske Opera & Ballett

Premiereprodusent: Cedar Lake Contemporary Ballet (New York)

Premiere: 8 Juli 2009, Jacob's Pillow Festival, Becket - Becket (US)

Koreografi: Sidi Larbi Cherkaoui
Musikk: Szymon Brzóska
Scenografi: Alexander Dodge
Dansere: Guro Nagelhus Schia, Vebjørn Sundby, Navala ‘Niku’ Chaudhari, Jon Filip Fahlstrøm, Catharina Vehre Gresslien, Matias Rønningen, Klara Mårtensson, Shintaro Oue, Hanne Elisabeth Svenning, Daniel Sarr, Ida Haugen, Jens Trinidad, Vilja Kwasny og Stian Bergdølmo.
Kostymedesign: Isabelle Lhoas, Frederick Denis
Stemme- og tekstveileder : Ivar Sverrisson
Lysdesign: Jim French
Assisterende lysdesigner: Kyrre Heldal Karlsen
Lydtekniker: Morten Pettersen / Terje Wessel Øverland
Prøveledere: Oscar Ramos & Jason Kittelberger (Eastman) og Kristin Hjort Inao (NSP)
Produsent: Sarah da Fonseca (NSP)
Fotografer: Julieta Cervantes, Carli Kadel, Antero Hein
Co-produsenter: Nagelhus Schia Productions, Eastman, Bærum Kulturhus, Den Norske Opera & Ballett og Festiviteten Haugesund Konserthus.
Premiere produsent: Cedar Lake Contemporary Ballet (New York)
Premiere: 8 Juli 2009, Jacob's Pillow Festival, Becket - Becket (US)

Orbo Novo Julieta Cervantes
Orbo Novo1 Julieta Cervantes
Orbo Novo1 Antero Hein
Orbo Novo Carli Kadel
Orbo Novo Antero Hein

For arrangører

Ikke bruker enda? Send e-post til kirre@dansenshus.com. Du vil motta en e-post med en link for å få tilgang og gå videre med å opprette brukertilgang. Ditt brukernavn vil være din e-postadresse. 
Da dette skjer manuelt vil du få svar i løpet av normal arbeidstid.

Logg inn →