INN/TRYKK

Karianne Andreassen
Høst 2024

Alt liv stammer fra havet!

Forprosjekt OPPHAV 164

Med INN/TRYKK har den nordnorske danseren Karianne Andreassen skapt en forestilling om å dykke i iskaldt hav. Gjennom både dans og tekst vil hun gjenskape følelsen av å være under vann – og dele den med publikum.

«Jeg tror det ligger en verdi i å oppleve havet på nytt, hvor mennesket ikke lenger er den dominerende arten, men den fremmede, nye og ukjente», sier Karianne Andreassen, som begynte med fridykking i Arktis i 2020.

I dypet har hun ofte følt at livet i havet observerer henne like mye som hun observerer det – en tanke som er både skremmende og spennende.

Opp og ned i vannsøylen – i tekst og dans
I INN/TRYKK veksler hun mellom å observere havet til å «være» et dyr, et økosystem, en undersjøisk organisme som observerer publikum, i bevegelser hun har forsket seg fram til under vann.

Forestillingen inneholder også tekst, der Andreassen snakker med og ikke til tilskuerne. I tekstene drar hun oss inn og ut av havet, opp og ned i vannsøylen. Fra å tegne opp de virkelig store perspektivene, zoomer hun så inn på de ørsmå detaljene havet byr på.

Slik formidler Andreassen de mettede inntrykkene dypet byr på – av bølger, ulike temperaturer, lysstråler, kveite, krabber og krill.

Denne vekslingen gjør INN/TRYKK til en sanselig opplevelse av å være under vann, som vi både kan lære av – og bli dypt fascinert av.

Alt liv starter i havet
«Når jeg fridykker har jeg ofte etterdønninger av inntrykk, og denne assosiative og sanselige opplevelsen ønsker jeg å dele med publikum,» sier Andreassen.

Derfor involverer hun også tilskuerne sanselig – holder man seg for eksempel for ørene, kan man gjenskape trykket og lydene man hører under vann. Dessuten: Hvor lenge klarer du å holde pusten?

INN/TRYKK er Andreassens andre verk om menneskets fascinasjon for og forhold til det helt avgjørende havet. Forestillingen hadde premiere på Nordlysfestivalen 2023.

Medvirkende
Konsept, idé og koreografi: Karianne Andreassen
Ytre øye: Cecilie Lindeman Steen
Dykkerbuddy: Andreas Trulsen
Video: David González
Foto: Marthe Thu og Knut Åserud

Forprosjekt OPPHAV 122
Forprosjekt OPPHAV 164
Inn trykk foto Knut Aaserud 024

For arrangører

Ikke bruker enda? Send e-post til kirre@dansenshus.com. Du vil motta en e-post med en link for å få tilgang og gå videre med å opprette brukertilgang. Ditt brukernavn vil være din e-postadresse. 
Da dette skjer manuelt vil du få svar i løpet av normal arbeidstid.

Logg inn →