Brotherly

Tony Tran
Vår 2024

  • 12. apr
    Sprang · ÅL
  • 26. okt
    Osafestivalen, Voss

Et møte mellom irsk steppedans og samtidsdans

Brotherly Morgan Hickinbotham3

Brotherly er en danseforestilling som inviterer publikum inn i et univers av rytme, presisjon og fellesskap.

Samtidsdansen møter den kontrollerte irske steppdansen, også kjent som riverdance, i denne rytmiske forestillingen om samholdets kraft.

Danner et rytmisk instrument
I Brotherly er danserne i ustanselig bevegelse. De er tre individer, men også et fellesskap som lik et musikalsk og rytmisk instrument fyller scenerommet visuelt og lydlig.

«… de raske trampene skaper vibrerende drønn som forplanter seg via gulvet og stolen til tilskuernes kropper», skrev kritiker Norsk Shakespearetidsskrift etter urpremieren i 2022:
«Slik appellerer Brotherly potensielt til publikums kropper på et multisensorisk plan, og dans får være mer enn en visuell kunstform.»

Et uttrykk for kamp
Irsk dans er berømt for riverdance – dansere på rad med et energisk fotarbeid og stive armer langs siden av kroppen. Men riverdance bygger på en mye eldre tradisjon av gruppedanser som fant sted på festivaler og andre sammenkomster.

Den moderne perioden av irsk steppdans begynte på slutten av 1800-tallet, da brorskapet The Gaelic League ville revitalisere en irsk kultur som i flere århundrer var blitt undertrykket av britene. Siden har irsk steppdans vokst fram som en regelbundet kunstform, der den kroppslige rigiditeten ses som et uttrykk for en kollektiv opplevelse av undertrykkelse.

Slik kan Brotherly leses som et dynamisk bilde på hvordan kropper frivillig kan la seg begrense som et uttrykk for kamp, slik forestillingen også viser den livgivende kraften i menneskelig fellesskap.

Medvirkende
Koreograf: Tony Tran
Utøvere: Dina Moen, Trine Lise Moe, Benjamin Windborg Larsen
Utviklet i samarbeid med: Oran Leong, Dina Moen, Trine Lise Moe, Benjamin Windborg Larsen
Dramaturg: Thomas Schaupp
Komponist: Morgan Hickinbotham
Lysdesign: Yasin Gyltepe
Kostyme: Shiva Sherveh
Rådgiver i irsk stepp dans: Benjamin Windborg Larsen, Oran Leong, Gyula Glaser
Ytre øye: Espen Reinertsen
Kostyme rådgiver: Lydia Sonderegger
Co-produksjoner: Bærum Kulturhus, Sprang - Ål Kulturhus

Støttet av: Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Viken Fylkeskommune, Oslo Kommune, Fredrikstad Kommune, SPENN
Takk til: Annika Ostwald, Hanne Frostad Håkonsen, Roza Moshtaghi, Nan Van Houte

Brotherly Morgan Hickinbotham
Brotherly Morgan Hickinbotham1
Brotherly Morgan Hickinbotham2
Brotherly Morgan Hickinbotham3

For arrangører

Ikke bruker enda? Send e-post til kirre@dansenshus.com. Du vil motta en e-post med en link for å få tilgang og gå videre med å opprette brukertilgang. Ditt brukernavn vil være din e-postadresse. 
Da dette skjer manuelt vil du få svar i løpet av normal arbeidstid.

Logg inn →